Vi passade på att ta fredagen ledig första jobbveckan efter semestern och tillbringade den på trevliga Ystads Djurpark på Vuxensafari.

Dagen började med att vi samlades och fick träffa rolige zoologen Jep och djurskötaren Malin som skulle vara med oss under dagen. Vi fick en snabb genomgång av historien kring djurparken och så fick vi hälsa på en kungspyton. Som Jep förutsade redan innan slutade vi alla lyssna på honom och det han sade och alla stirrade och kände på ormen istället 🙂

Sedan åkte vi med en vagn ut på savannen och åt frukost uppe på flaket, medan nyfikna zebror och watussis stod omkring oss och ville smaka. Vi matade dem med formfranska. 😀

Sedan gick vi en rundtur i parken och hälsade på de nyaste djuren, älgar och bison. Därefter hälsade vi på små silkesapor och fick mata dem med russin, hur coolt som helst. De är jätteskygga, men de klickertränar dem (så att de ska kunna hantera dem lite och se att de mår bra) och det var coolt att stå där i snåren med ett russin i fingrarna och se den lilla apan som kom allt närmare tills den kom fram och åt ur min hand.


Efter det gjorde vi utmaningar till makakerna och rhesusaporna. Det var stora aktivitetsbollar som vi petade in frukt och grönt i och så var det petflaskor med popcorn. Detta gick vi sedan in i burarna och gav dem och vi fick även ge dem lite gottis direkt från händerna. Helsköna busfrön allesammans, jag har fått en helt ny bild av apor!

Därefter åt vi smarrig tapastallrik i äppelträdgården till lunch, sedan var det dags för frågesport. Frågorna var från djurvärlden och en hel del av dem illustrerades med levande djur, så vi fick hålla i en jättefin majsorm, en ödla, kackerlackor (nej tack!) och en liten fågelunge. Tyvärr hade mitt lag ett ynka fel, medan det andra hade alla rätt så de fick mjukislemurerna som var vinsten. 🙁 Men det var svåra frågor så jag är lite förvånad att vi klarade dem så pass bra.

Därefter besökte vi visningsstallet och kelade med en höggravid sugga, får och getter och gav dem lite formfranska att mumsa på.

Sedan besökte vi kamelerna och matade dem med formfranska och så fick vi gå in till surikaterna och mata dem med äckliga larver (jag skippade just det, larver är inte riktigt min favorit…). Där gick även två stora sköldpaddor som höll på med lovemaking, lite kul. 🙂 70 kilo vägde hannen, vilket jag tyckte var extra kul. “Här går min målvikt”.

Därefter var det dags att gå och fika och vi passade även på att titta på fina djur på vägen, bland annat ett gulligt åsneföl som fötts i år. Sedan fick vi komma lite backstage och se lite djur som inte är för allmänheten, bland annat en jättefin geckoödla och en skink och roligt nog en jättesöt huskatt som var tokkelig. Jag blev full i skratt när den gosade med en större mus (typ chinchilla, fast ändå inte, minns inte namnet på dem just nu).

Vi hämtade även syrsor där som vi sedan gick och matade tamarinapor med. Jag fick två sötnosar på mig, varav den ena satte sig bekvämt tillrätta på min arm och tog sin tid på sig. Mysigt, men den där jäkla syrsan var ganska äcklig att hålla i och apan bet till sist av huvudet, men tyckte jag skulle hålla i resten medan han åt och jag kände riktigt hur det rann syrseklägg längs med fingrarna. 🙂 Lite komiskt eftersom de andra knappt hann hålla i sina syrsor innan aporna tagit den och stuckit. Jag fick även hålla i en sköldpadda.Sedan avslutade vi dagen inne hos lemurerna och jag myser fortfarande. 🙂 Jag hann knappt kliva in i buren så satt det en lemur på min ryggsäck och hon lämnade mig inte en sekund. Och när sambon satt sig fick han mer och mer lemurer på sig och det var riktigt komiskt ett tag, jag tror vi hade typ hela burens lemurer på oss och de andra var lite sotis. 🙂 Men vi hade kepsar på oss och de älskar det av någon anledning. De slickade dem som tokar, zoologen trodde att det var salt och gott. De var så mysiga också! Lemurhänder är så mjuka och nästan som små sugkoppar, hur gosigt som helst.
Dessutom var det lite kul att se alla avundsjuka barn och föräldrar. :-p

Jag rekommenderar vuxensfarin varmt till alla som gillar djur och natur och vill komma nära djur utan att känna sig som inkräktare. En helt underbar dag!