Då var det då dags att avsluta “Harry Potter”-sagan. Jag tyckte mycket om första delen av finalen och hade förväntat mig något liknande av del 2. Tyvärr levde den inte riktigt upp till mina förväntningar. Om del 1 var långsam och uppbyggande så är del 2 raka mostsatsen. Det går i 190 km/h och inte särskilt mycket förklaras på vägen. Alla de starka scenerna i boken har antingen snuttifierats, skrivits om eller helt enkelt uteslutits helt. Jag är väl medveten om att man i film inte kan lyfta fram sidokaraktärer på samma sätt som i en bok och det är sällan så tydligt som här. Tyvärr är Harry själv inte en så särskilt kul karaktär, anledningen till att jag gillar böckerna är just alla härliga sidofigurer som man kommer nära och som tillåts ta plats. I filmerna flaxar de bara förbi och det märker man väldigt väl när de dör, man bryr sig inte alls eftersom det bara blinkar till och så klipper man till Harry och Voldemorts märkliga slutfight igen. En annan sak som verkligen irriterade mig var Mrs Weasley vs Bellatrix som var så härligt beskriven i boken och i filmen förvandlas till en slags löjlig konfettiscen utan att alls visa upp Mrs Weasleys enorma hat och Bellatrix ondska och styrka. Lägg sedan till att man nästan helt suddat bort Dumbledores bakgrundshistoria, ändrat hur det kommer sig att Neville gör som han gör i slutet, nästan glömt bort att osynlighetsmanteln är en dödsrelik (och används i boken!) och ändrat på vad som händer med fläderstaven…

Filmen är snygg och det är kul att se många gamla karaktärer igen och komiskt nog är slutscenen ganska ok, även om jag kräktes över den i boken (och de har uteslutit massor av den förklarande dialogen igen). Men för mig som läst boken känns den mycket sämre och för den som inte läst boken lämnar den massor av frågor obesvarade. Jag brukar gilla de små underfundiga skämten här och var, men eftersom boken är så pass “mörk” och dyster så blev de irriterande den här gången eftersom det inte alls kom fram i filmen.

Tyvärr är nog detta den sämsta delen i hela filmserien. Knappt godkänt. Men jag blev i alla fall sugen att läsa om böckerna igen. 🙂